Unreal Commander

vasárnap, május 01, 2011

Csináld magad! - Hordozható Opera kedvenc beállításaiddal

(English: Do it yourself! - Portable Opera with favorite preferences)

Nem kell magyaráznom, hogy milyen hasznos, ha kedvenc Operánkat bárhova magunkkal vihetjük. Erre vannak is portálok, ahonnan le lehet tölteni az Opera hordozható verzióját. Ám ezek a letöltések nem tartalmazzák kedvenc beállításainkat, vagy kiegészítőinket. Meg lehet ezt oldani?

Igen! Van egy egyszerű megoldás erre a problémára. Ezzel a módszerrel saját képünkre szabott Operánkat egyetlen hordozható EXE-fileba tudjuk szervezni. Ebbe belefér szinte minden: Skin, Könyvjelző, Tartalomszűrés, Addons, Eszköztár, Shortcut, Menü, stb...(Kivételt csak az e-mail a dinamizmusa és a widgetek a külső telepítésük miatt képeznek.) Minden mást "beleszuszakolhatunk" ebbe az egy file-ba.

Ehhez az Evalazer programot (freeware) kell telepíteni. Ezzel a programmal elvileg bármilyen programot hordozhatóvá tehetünk. Külön előnye, hogy a kapott futtatható file egy "virtuális homokozóban" (sandbox) dolgozik, tehát kilépés után mindent eltakarít maga után. Így bátran futtathatjuk a hordozható programot bárki más gépén anélkül, hogy bármi szemetet vagy nyomot hagynánk.

Az alábbiakban leírom, hogyan kell saját "jól belőtt" Operánkat hordozhatóvá tenni. Alapfeltétel, hogy a telepített Operának az "Önálló telepítés (USB)" opcióval kell készülnie, hogy minden kapcsolódó beállítás a telepített Opera könyvtárába kerüljön, ugyanis a kapott program az összes alkönyvtárt tartalmazni fogja. Tehát a lépések:

1. Telepítsünk egy Operát, majd végezzünk el rajta minden számunkra szükséges beállítást. (Ebbe beletartozhatnak még az Extension-ök is.) Feltételezzük, hogy a telepítést az x:\OperaPortable könyvtárba végeztük el. Természetesen ez bárhova kerülhet.
2. Az így tuningolt x:\OperaPortable könyvtárat komplett (könyvtárnévvel) mentsük el. Érdemes mentés előtt kitörölni a cahe könyvtárakat, letörölni a profile\vps könyvtárat, és töröljük a locale könyvtárból a [hu] és [en] kívülinyelvi csomagokat, hogy a kapott hordozható file minél kisebb legyen.
3. Töröljük ki az x:\OperaPortable könyvtárat! Ez azért kell, hogy majd a mentett file-okat visszamásolva azt eltérésnek lássa az Evalazer.
4. Indítsük el az Evalazer-t. (Jöhet frissítésre felszólítás, azt lőjük le).
5. A Capture Settings nyomógomb alatt állítsuk be: Application Name=OperaPortable, Capture Path=C:\Capture (Bármi más is lehet)
6. A Prescan nyomógombbal végezzünk előzetes állapotfelmérést. (Ez lassabb gépeken sokáig futhat)
7. A Run Setup nyomógombot hagyjuk ki, mivel mi már egy korábban telepített programból fogunk hordozhatót készíteni. Helyette másoljuk vissza a mentésünket az x:\ könyvtár alá, hogy visszakapjuk az x:\OperaPortable struktúrát.
8. A PostScan nyomógombbal végezzük el az eltérések vizsgálatát. Most az eltérés az x:\OperaPortable könyvtár teljes tartalma lesz.
9. A Build Settings nyomógombbal kapunk egy futtatható file listát. Ebben az opera.exe bejegyzést (csak azt) pipáljuk be.
10. A Create Application nyomógombbal készítsük el az elején megadott C:\Capture könyvtárban a hordozható opera.exe file-t.

(Amennyiben később egy új frissítést akarunk hordozhatóvá tenni, akkor a különbség csak annyi, hogy az 1.pontot nem kell végrehajtani.)

És ezt most már bárhol futtathatjuk, beállításainkkal együtt.

(És itt egy demo Opera Vigyázz, lehet, hogy lassan indul!)